Op 22 februari van dit jaar hebben we de opslagruimte in Steenwijk ontruimd, met dank aan Niek, Roel, Guus en Max.
Vanuit Steenwijk reden we richting Ouwelamer waar de nieuwe opslag is. Een particulier gehuurd onderkomen waar ik voorlopig niet meer weg hoef.
Op 19 februari een collega van het team Zuid Oost Fryslan in de kleren geholpen. Ze zijn bezig met een film over de aanslag op een foute politieman in Heerenveen. E.e.a.. speelde zich af tijdens WO II. In mei gaan we het stuk in z'n geheel zin. Een paar dagen later gooide de Corona crisis roet in het eten.
Op zondag 23 februari samen met mijn leidinggevende alle vitrines op de Holstmeerweg schoongemaakt. Een deel van de lijsten met emblemen zijn opgehangen en een grote vitrine is ingericht met Nederlandse petten.
Op zaterdag 4 en zondag 5 april de trapopgang naar de zolder verfraaid met 118 wandschilden van het Korps Rijkspolitie, Gemeentepolitie en Regiopolitie + 4 van de IPA.
Zaterdag 30 mei de expositie in Leeuwarden weer wat aangevuld. Nog niet helemaal klaar maar dat doen we binnenkort.
Donderdag 18 juni, vandaag geïnterviewd door Wietske Koen van de Leeuwarder Courant. Ging uiteraard over de collectie. Binnenkort is het interview te lezen, incl. foto van mij met een van de poppen, kom er op terug.
Dinsdag 30 juni, vandaag is het artikel verschenen in de Leeuwarder Courant. Tevens op Facebook en op Twitter. Mooie foto erbij, helemaal goed. Blij mee.
Tekst:
Zijn collectie was al eens te zien in Kameleondorp in Terherne, zogenaamd als de geheime hobby van veldwachter Zwart. Twee jaar geleden hingen de spullen van Jan Arend Boer (58) uitgestald op een open dag van justitie. Met ertussen het pak van de chef die verantwoordelijk was voor het politieoptreden tijdens Kneppelfreed in 1951.
Politiemuseum
In het politiebureau in Leeuwarden zijn de uniformen van de planner van de vreemdelingendienst permanent te aanschouwen, zij het voor een select gezelschap. De gang is immers niet zomaar vrij toegankelijk. Maar de hele collectie kan door iedereen worden bewonderd op de site politiemuseumfriesland.nl . Want de uitstalling in de verbindingsgang op de eerste etage betreft slechts een fractie van zijn hele verzameling. Voor 200 Nederlandse en 170 buitenlandse uniformen is de ruimte natuurlijk veel te klein. De meeste kostuums liggen dan ook opgeslagen op drie verschillende locaties.
Het begon in 1988 allemaal met twee oude helmen van de rijkspolitie. Boer, destijds werkzaam op de post Lemmer, ruimde de zolder van het voormalige bureau aan de Markerstraat op en vond het zonde de hoofdbeschermers weg te gooien.
Dus kwamen ze op de kast. Een week later lag er een pet bij, twee weken later een hoedje. ,,Toen vroeg iemand of er politiespullen werden verzameld. En die had weer een paar emblemen’’, vertelt Boer.
Duitsers schonken pakken
Het was de ‘pré-internetperiode’, haalt hij aan. Dus moest hij het hebben van zijn contacten. Tijdens de Elfstedentocht van 1986 ontmoette zijn voormalige collega Jaap Lubach in Sloten een collega uit Zwitserland, die vroeg of hij een Nederlands uniform mocht hebben. ,,‘Dan krijg je van mij een Zwitsers’, zegde hij toe.’’ En ook Duitsers schonken pakken.
Een broer van een maat bijvoorbeeld reisde naar het Engelse Dorset en kwam terug met een doos politieparafernalia. En de ME-kisten met verfspetters stelde collega Jan Graafstra beschikbaar. Hij moest in 1990 het het Wolters Noordhoffcomplex in Groningen mee ontruimen. ,,Ze werden toen door krakers onthaald met verfbommen’’, legt Boer uit.
Het oudste stuk van zijn collectie stamt uit 1927. Hij kreeg het van de schoonvader van Lubach. ,,Met politiediploma.’’
Dankzij internet is de hele wereld nu binnen handbereik. Via MSN regelde hij binnen vijf minuten een compleet Sloveens uniform. En kreeg hij een jurk van een Russische luitenant kolonel die ,,ergens boven in Siberië’’ woonde.
Altijd ruimte voor meer
De vitrines liggen vol helmen, bretels, servies, knuppels en emblemen. Zoals dat met pompeblêd, dat jarenlang de bovenarm van Friese ME’ers sierde. ,,Hé, wat heb jij een mooi hartje op de mouw’’, kregen die dan in Amsterdam te horen. De poppen en bustes heeft hij onder andere van de Bentex en de V&D. Boer geeft aan ,,genoeg’’ spullen te hebben. ,,Maar er is altijd ruimte voor meer.’’
Op 22 september een bezoek gebracht aan Henk Baron in zijn museum in Langenboom. Het wordt steeds groter, completer en mooier. Hieronder een impressie.